Alt Tag for Image Spinner

MCQ | REHABILITAION CONDITIONS MPT PREPARATION MCQs-1

The questions have been so segregated that they are arranged in various types of quiz corresponding to the various topics in ” MCQs | REHABILITAION CONDITIONS

1.➤➤ Mental retardation is a condition of arrested or incomplete development of mind,
characterized by IQ_____.
a. less than 100
b. less than 90
c. less than 80
d. less than 70

2.➤➤ Category I visual disability (40% impairment) is present when visual acuity is
_ with correction.
a. 6/9 – 6/18 in better eye and 6/24 – 6/36 worse eye
b. 6/18 – 6/36 in better eye and 6/6 to nil
c. 6/40 – 6/60 in better eye and 3/60 to nil
d. 3/60 – 1/60 in better eye and finger count at 1” distance to nil

3.➤➤ Moderate hearing impairment (40 – 50%) is said to occur when the dB level
is____.
a. 26 – 40 dB
b. 41 – 60 dB
c. 61 – 70 dB
d. 71 – 90 dB

4.➤➤ Disability reflects at the _ level.
a. organ level
b. individual level
c. society level
d. non of the above

5.➤➤ Impairment is defined as____.
a. loss of psychological, physiological or anatomical structure of function in a human being
b. lack of ability to perform an activity considered to be normal for a human being
c. Inability perform the family and social role
d. non of the above

6.➤➤ The persons with disability act, 1995 adopted the proclamation on _ of people with disability.
a. Full participation
b. Equalization of opportunity
c. Protection of rights
d. All of the above

7.➤➤ How many National institutes are there in India to deal with persons with disabilities?
a. 3
b. 4
c. 6
d. 7

8.➤➤ Travel concession available for the orthopaedically disabled persons are___.
a. 75% in 3T AC, 50% in 2T AC and 1st class in train along with one escort, 50% if % of disability is 40-49 and full if % of disability is 50 or more in bus and 50% air fare with aids and appliance free of charges.
b. 50% in train, bus and air for the persons with disability and one escort
c. 50% in train, bus and air for the persons with disability
d. 50% in train and bus if % of disability is 40-49 and full if % of disability is 50 or more in bus along with one escort and 50% air fare with aids and appliance free of charges

9.➤➤ Foot wear modification helps to_____.
a. modify weight transfer pattern by shifting load from sensitive to tolerance area
b. correct flexible deformity and accommodate rigid deformity
c. limit motion of painful, inflamed and unstable joints
d. all of the above

10.➤➤ Ankle plantar flexion and knee flexion occurs together to minimize upward
displacement of CG during normal human locomotion. Cushion heel __
a. reduces the impact at heel strike
b. allows foot flat with limited plantar flexion
c. reduces the knee flexion
d. all of the above

1-D , 2-B , 3-B , 4-B , 5-A , 6-D , 7-B , 8-A , 9-D , 10-D

Reference P. P. Mohanti

Categories:
Dr .Lalit Choudhary
Hii everyone, I'm Dr Lalit Choudhary PT. Born and brought up in delhi. Practicing as a professional PHYSIOTHERAPIST. As a therapist I love to interact with others and and get myself updated regarding all the social issues which are leading my countrymen to distress themselves. Yes, I agree that Iam a workaholic but my work gives me immense pleasure but there are sometimes when I feel stressed up so to relax myself I travel to new places, meet new people and try to adopt their culture. Most of the time I like to travel hills as it helps me to relax and enjoy our nature beauty. For being a good therapist and to deal with all the difficulties I always prefer to be good listener and have good patience that is what my strength is. I also work as a social worker and the Founder of thesocialphysiofitnessclub and PHYSIO FIT INDIA. In last I just want to say that " I believe that physical therapy is not just a therapy but actually a remedy which not only make you physically fit but also adds happiness, joy and more days to your life." So don't just sit and thought now it's time to stand and work on yourself.

3 thoughts on “MCQ | REHABILITAION CONDITIONS MPT PREPARATION MCQs-1”

Leave a Reply

Your email address will not be published.