Alt Tag for Image Spinner

MCQ | CARDIO-PULMONARY CONDITIONS MPT PREPARATION MCQs -1

The questions have been so segregated that they are arranged in various types of quiz corresponding to the various topics in ” MCQs | CARDIO-PULMONARY CONDITIONS

1.➤➤At birth the shape of the chest is
a. Barrel like
b. Circular
c. Elliptical
d. Triangular

2.➤➤ Angle of Louis corresponds to
a. T2 – T3 spine
b. T4 – T5 spine
c. T6 – T7 spine
d. None of the above

3.➤➤ Pump handle movement is a feature of
a. Lower ribs
b. Upper ribs
c. Mid ribs
d. Diaphragm

4.➤➤ Maximum diaphragmatic movement is ___ cm
a. 1cm
b. 2cm
c. 3cm
d. 4cm

5.➤➤The position of the lung is up to
a. T8
b. T10
c. T12
d. T7

6.➤➤Approximately the partial pleura extends_____ ribs below the lung>
a. 1
b. 2
c. 3
d. non of the above

7.➤➤ Central chemoreceptors are stimulated by
a. Increased PaCo2
b. Hypoxia
c. Decreased PaCO2
d. SaO2

8.➤➤ Lower lobe alveoli operates at
a. Increased transmural pressure
b. Decreased transmural pressure
c. Balanced transmural pressure
d. None of the above

9.➤➤ Cost of breathing is high when
a. Diaphragm is used
b. Inter costals are used
c. Abdominals are used
d. Accessories are used

10.➤➤ V/Q for normal blood gas is
a. .8
b. 1
c. 1.2
d. 1.1

1-B , 2-B , 3-B , 4-C , 5-B , 6-B , 7-A , 8-A , 9-D , 10-B

Reference P. P. Mohanty PHYSIOTHERAPY SECRETS Multiple Choice Questions

Categories:
Dr .Lalit Choudhary
Hii everyone, I'm Dr Lalit Choudhary PT. Born and brought up in delhi. Practicing as a professional PHYSIOTHERAPIST. As a therapist I love to interact with others and and get myself updated regarding all the social issues which are leading my countrymen to distress themselves. Yes, I agree that Iam a workaholic but my work gives me immense pleasure but there are sometimes when I feel stressed up so to relax myself I travel to new places, meet new people and try to adopt their culture. Most of the time I like to travel hills as it helps me to relax and enjoy our nature beauty. For being a good therapist and to deal with all the difficulties I always prefer to be good listener and have good patience that is what my strength is. I also work as a social worker and the Founder of thesocialphysiofitnessclub and PHYSIO FIT INDIA. In last I just want to say that " I believe that physical therapy is not just a therapy but actually a remedy which not only make you physically fit but also adds happiness, joy and more days to your life." So don't just sit and thought now it's time to stand and work on yourself.

1 thought on “MCQ | CARDIO-PULMONARY CONDITIONS MPT PREPARATION MCQs -1”

Leave a Reply

Your email address will not be published.