Alt Tag for Image Spinner

MCQs | BIO MECHANICS CONDITIONS MPT PREPARATION MCQs-1

MPT Preparation MCQs | BIO MECHANICS CONDITIONS is designed to provide practice for students preparing to take the National Physical Therapy Exam MCQs follow physiofitindia Medical preparation and practice MPT Entrance exam,AIIMS Entrance Physiotherapy MCQs

1.➤➤ Centre of gravity of adult human in the anatomical position is slightly
a. Anterior to S1 vertebra
b. Posterior to S1 vertebra
c. Anterior to S2 vertebra
d. Posterior to S2 vertebra

2.➤➤ The centre of gravity of adult human is at what % of person’s height
a. 50 %
b. 55 %
c. 45 %
d. 60 %

3.➤➤ On unilateral stance the safety zone is limited in
a. Antero-posterior sway
b. Side to side sway
c. Rotatory sway
d. Both a & b

4.➤➤ Location of centre of mass of body segment is at _ % from
proximal end
a. 40%
b. 50 %
c. 45 %
d. 55 %

5.➤➤ Which is not a saddle joint?
a. Carpometacarpal of thumb
b. Ankle
c. Sternocalvicular
d. Acromio clavicular

6.➤➤ Normal carrying angle is
a. 0 – 200
b. 0 – 300
c. 0 – 100
d. 0 – 400

7.➤➤ The concave – convex rule depicts if the bone with convex joint surface moves on
the bone with concavity, the convex joint surface
a. Moves in the opposite direction to bone segment
b. Moves in the same direction to bone segment
c. Half way in opposite direction and another half way in same direction to bone segment
d. None

8.➤➤ Minimal muscle force is required when the joints is on
a. Closed pack position
b. Loose pack position
c. In between close and loose pack position
d. In extension

9.➤➤ Newton’s 1st law of motion is applicable to which phase of gait cycle
a. Stance phase
b. Swing phase
c. Mid stance
d. Push off

10.➤➤ When two forces applied from one point as the angle between the forces decrease
the resultant force.
a. Decrease
b. Increase
c. Remains same
d. Becomes twice

1-C , 2-B , 3-B , 4-C , 5-D , 6-A , 7-A , 8-A , 9-B , 10-B

Reference P. P. Mohanty

Categories:
Dr .Lalit Choudhary
Hii everyone, I'm Dr Lalit Choudhary PT. Born and brought up in delhi. Practicing as a professional PHYSIOTHERAPIST. As a therapist I love to interact with others and and get myself updated regarding all the social issues which are leading my countrymen to distress themselves. Yes, I agree that Iam a workaholic but my work gives me immense pleasure but there are sometimes when I feel stressed up so to relax myself I travel to new places, meet new people and try to adopt their culture. Most of the time I like to travel hills as it helps me to relax and enjoy our nature beauty. For being a good therapist and to deal with all the difficulties I always prefer to be good listener and have good patience that is what my strength is. I also work as a social worker and the Founder of thesocialphysiofitnessclub and PHYSIO FIT INDIA. In last I just want to say that " I believe that physical therapy is not just a therapy but actually a remedy which not only make you physically fit but also adds happiness, joy and more days to your life." So don't just sit and thought now it's time to stand and work on yourself.

2 thoughts on “MCQs | BIO MECHANICS CONDITIONS MPT PREPARATION MCQs-1”

Leave a Reply

Your email address will not be published.