Alt Tag for Image Spinner

MCQ | ELECTRO THERAPY CONDITIONS MPT PREPARATION MCQs -1

The questions have been so segregated that they are arranged in various types of quiz corresponding to the various topics in “MCQ | ELECTRO THERAPY CONDITIONS MPT PREPARATION MCQs Multiple Choice Questions Quiz and all ELECTRO THERAPY related topics, 

  1. ⧭What is the international color code of the active, neutral and earthed wires?
    a. red/brown is active, black/blue is neutral and yellow/green is earthed
    b. black/blue is active, red/brown is neutral and yellow/green is earthed
    c. red/brown is active, yellow/green is neutral and red/brown is earthed
    d. yellow/green is active, black/blue is neutral and red/brown is earthed
  2. ⧭Which of the following factor will cause electric shock?
    a. fault such that an exposed part of the apparatus becomes live
    b. a person makes contact with the live part
    c. the person is earthed
    d. all of the above
  3. ⧭Which of the following will prevent electric shock?
    a. use of isolated transformer, so that the current applied to the patient become earth free
    b. incorporation of a high sensitivity core-balanced relay device/apparatus
    should have its own fuse
    c. the patient and apparatus should be kept distant from earthed objects
    metal furniture, water pipelines etc.
    d. all of the above
  4. ⧭Which of the following is/are the effects of electric shock?
    a. ventricular fibrillation
    b. burn
    c. muscle rupture, avulsion fracture or paralysis
    d. all of the above
  5. ⧭Which of the following factor/s determines effects of electric shock?
    a. types of current, AC is more dangerous than DC
    b. duration of current exposure and intensity
    c. path of current through the body
    d. all of the above
  6. ⧭What are the resistances of the dry and wet skin?
    a. 10,000 – 60,000 ohm and 5,000 ohm respectively
    b. 100,000 – 600,000 ohm and 1,000 ohm respectively
    c. 10,000 – 60,000 ohm and 10,000 ohm respectively
    d. 10, 00,000 – 60, 00,000 ohm and 10,000 ohms respectively
  7. ⧭The skin resistance can be reduced before applying electrical stimulation ________.
    a. washing the skin by soap and warm water and cleaning by applying spirit or alcohol
    b. massage the part in elevation if edema is present
    c. soak the part with normal saline
    d. all of the above
  8. ⧭Sequence of operation of electrotherapy equipment is_____.
    a. M-mains and machine on, C-clock on, P-power on
    b. P-power on, M-mains and machine on, C-clock on
    c. C-clock on, P-power on, M-mains and machine on
    d. M-mains and machine on, P-power on, C-clock on
  9. ⧭Burn in electrotherapy occurs due to___.
    a. overdose
    b. inability to dissipate heat due to peripheral vascular disease
    c. loss of sensation
    d. all of the above
  10. ⧭Exacerbation of symptoms of symptoms following electrotherapy occurs due to___________.
    a. Acute inflammation/infection
    b. area of increased fluid tension e.g. edema, effusion
    c. hemorrhagic conditions
    d. all of the above
  11. 1. A 2.D 3.D 4.D 5.D 6.B 7.D 8.A 9.D 10.D

Reference P. P. Mohanty PHYSIOTHERAPY SECRETS Multiple Choice Questions

Categories:
Dr .Lalit Choudhary
Hii everyone, I'm Dr Lalit Choudhary PT. Born and brought up in delhi. Practicing as a professional PHYSIOTHERAPIST. As a therapist I love to interact with others and and get myself updated regarding all the social issues which are leading my countrymen to distress themselves. Yes, I agree that Iam a workaholic but my work gives me immense pleasure but there are sometimes when I feel stressed up so to relax myself I travel to new places, meet new people and try to adopt their culture. Most of the time I like to travel hills as it helps me to relax and enjoy our nature beauty. For being a good therapist and to deal with all the difficulties I always prefer to be good listener and have good patience that is what my strength is. I also work as a social worker and the Founder of thesocialphysiofitnessclub and PHYSIO FIT INDIA. In last I just want to say that " I believe that physical therapy is not just a therapy but actually a remedy which not only make you physically fit but also adds happiness, joy and more days to your life." So don't just sit and thought now it's time to stand and work on yourself.

1 thought on “MCQ | ELECTRO THERAPY CONDITIONS MPT PREPARATION MCQs -1”

Leave a Reply

Your email address will not be published.