Alt Tag for Image Spinner

120+ BIO-MECHANICS MCQs Physiotherapy MCQS MPT Preparation

This Physio Fit India Post contains more than 120+ BIO-MECHANICS MCQs Physiotherapy MCQs MPT Preparation MCQs/Quiz Practice Mode like Medical,Railway,University,GNDU UG & PG exams 2021 Physiotherapy MCQs exams PP Mohanty Book

As an academician the latest trends in the examination system of medical students has always been a fascinating study. Hence I have been following the advent of MCQs & Quiz into the medical examination system with great interest

Multiple choice questions have evolved from a stage of studied disdain to grudging acceptance to a stage where they have become ubiquitous. Their value in objective testing of the student’s grasp of the subject has been widely acknowledged by academicians the world over. So it is not surprising to see that they are now so entrenched in the system that the Undergraduate medical student become familiar with them from his first year itself and is rid of them only after his super-speciality days are over.👇

As it has always been my endeavour to help students learn the fascinating subject of BIO-MECHANICS MCQs  from all angles. I scoured the various Websites available for MCQs & QUIZ in  Biomechanics MPT preparation , but the dearth of a single, authentic question bank for MCQs was so glaring that it prodded me to bring out the first Webiste PHYSIOFITINDIA on google of “A Quiz mode Question Bank of Multiple Choice Questions in biomechanics MPT preparation Multiple Choice Questions Physiotherapy MCQs

1. Centre of gravity of adult human in the anatomical position is slightly

a➤        Anterior to S1 vertebra                                                              

b.            Posterior to S1 vertebra

c.            Anterior to S2 vertebra

d.            Posterior to S2 vertebra

2.            The centre of gravity of adult human is at what % of person’s height

a➤        50 %                                                                                  

b.            55 %

c.            45 %

d.            60 %

3.            On unilateral stance the safety zone is limited in

a➤        Antero-posterior sway                                                 

b.            Side to side sway

c.            Rotatory sway

d.            Both a & b

4.            Location of centre of mass of body segment is at _____________ % from proximal end

a➤        40%                                                                                                  

b.            50 %

c.            45 %

d.            55 %

5.            Which is not a saddle joint?

a➤        Carpometacarpal of thumb                                                        

b.            Ankle

c.            Sternocalvicular

d.            Acromio clavicular

6.            Normal carrying angle is 

a➤        0 – 200                                                                              

b.            0 – 300

c.            0 – 100

d.            0 – 400

7.            The concave – convex rule depicts if the bone with convex joint surface moves on the bone with concavity, the convex joint surface

a➤        Moves in the opposite direction to bone segment              

b.            Moves in the same direction to bone segment

c.            Half way in opposite direction and another half way in same direction to bone segment

d.            None

8.            Minimal muscle force is required when the joints is on

a➤        Closed pack position                                                     

b.            Loose pack position

c.            In between close and loose pack position

d.            In extension

9.            Newton’s 1st law of motion is applicable to which phase of gait cycle

a➤        Stance phase                                                                  

b.            Swing phase

c.            Mid stance

d.            Push off

10.         When two forces applied from one point as the angle between the forces decrease the resultant force.

a➤        Decrease                                                                                         

b.            Increase

c.            Remains same

d.            Becomes twice

11.         The weight on the trunk balanced by the erector spinae muscle in standing is application of which lever system are less.

a➤        1st class                                                                                           

b.            2nd class

c.            3rd class

d.            2nd& 3rd class

12.         Which class is lever of power

a➤        1st                                                                                                    

b.            2md

c.            3rd

d.            2md & 3rd

13.         Joint reaction force is 

a➤        Compressive force in a joint                                       

b.            Compressive force & muscle compressive force

c.            Compressive force & muscle rotatory force

d.            Compressive force of muscle & other soft tissues

14.         Weight of HAT is about ___________ % of bodyweight

a➤        40 %                                                                                  

b.            50 %

c.            60 %

d.            70 %

15.         The centre of gravity of HAT is at 

a➤        T10                                                                                                   

b.            T11

c.            L1

d.            T9

16.         The damaging distracting force is found in 

a➤        Codman’s pendulum exercise                                    

b.            Weight attached to foot in osteo arthritis knee

c.            Weight attached to foot in ligament injury

d.            Weight attached for strengthening in ankylosing hip

17.         Which is not a anatomical pulley

a➤        FDP contraction                                                                            

b.            Quadriceps contraction

c.            Hamstring contraction

d.            Peroneal contraction

18.         The lever arm of gastrosoleus muscle force ankle joint

a➤        2”                                                                                                      

b.            1”

c.            3”

d.            1.5”

19.         Biceps brachii as an elbow flexor is most effective at _______________ elbow flexion range

a➤        450                                                                                                   

b.            600

c.            900

d.            1200

20.         Which exercises are harmful for RA joint

a➤        Passive stretching                                                                         

b.            Passive mobilization

c.            Active stretching

d.            Active mobilization

21.         When the muscle is relaxed what is the length of each sarcomere unit is

_______________ m

a➤        2                                                                                                        

b.            2.5

c.            3

d.            1.5

22.         What is the minimum time required for a nerve impulse to travel through a reflex arc is __________________ ms

a➤        20 ms                                                                                                              

b.            15 ms

c.            30 ms

d.            25 ms

23.         Energy requirement to lower a load quickly than slowly is 

a➤        Lesser                                                                              

b.            More

c.            Same 

d.            None of the above

24.         Quadriceps femoris shows peak force at

a➤        Outer range                                                                                   

b.            Inner range

c.            Mid range

d.            Through out the range muscle force same

25.         Delayed onset muscle soreness is most severe at

a➤        5-10 hours                                                                                      

b.            10 – 30 hours

c.            30 – 45 hours

d.            45 – 60 hours

26.         During clinical ligament stress test the stresses that produce strains in the ______________ applied by an evaluator.

a➤        Linear elastic region                                                      

b.            Toe region

c.            Plastic region

d.            Yield stress region

27.         At slow speed injury the failure of ligament results in 

a➤        Ligament disruption                                                      

b.            Avulsion

c.            Complete tear

d.            Mild tear

28.         The ductility of dense collagen tissue increased when temperature increased up to

a➤        350 C                                                                                 

b.            400 C

c.            450 C

d.            420 C

29.         Repaired tendons which are immobilized for 3 weeks are ________________ than tendons immediately after suture

a➤        Stronger                                                                                          

b.            No

c.            Less stronger

d.            None of the above

30.         A small carrying angle means there is a risk of___________

a➤        Inferior dislocation                                                                       

b.            Posterior dislocation

c.            Superior dislocation

d.            Anterior dislocation

31.         A pathologic increase of neck shaft angle is 

a➤        Coxa vara                                                                                        

b.            Coxa valga

c.            Femoral anteversion

d.            Femoral retroversion

32.         The hip joint congruence is best in

a➤        Flexion, adduction and internal rotation                                

b.            Flexion, abduction & external rotation

c.            Extension, abduction & external rotation

d.            Extension, adduction & internal rotation

33.         Shear stress is more in

a➤        Coxa vara                                                                                        

b.            Coxa valga

c.            Femoral anteversion

d.            Femoral retroversion

34.         What is the measure structure responsible for closed packed position of hip joint

a➤        Muscles                                                                                           

b.            Articular surfaces

c.            Ligaments

d.            Combinations of all three

35.         Zone of weakness in femur is that

a➤        Where system trabeculae is relatively thin                            

b.            Blood supply is less

c.            muscle coverage is less

d.            Ligaments are slack

36.         The trabecular system is weak in the spine

a➤        Anteriorly                                                                                       

b.            Posteriorly

c.            Laterally

d.            In the middle

37.         The ratio of disc thickness and vertebral body weight is maximum in which spine

a➤        Lumbar                                                                                                           

b.            Thoracic

c.            Sacral

d.            Cervical

38.         The range of abduction of shoulder is less when shoulder is  a➤ Externally rotated                                                                             

b.            Internally rotated

c.            In neutral

d.            In flexion

39.         Static stabilization of glenohumeral  articular surface is provided by

a➤        Coracohumeral ligament                                                            

b.            Coraco clavicualr ligament

c.            Superior joint capsule

d.            Coraco humeral ligament and superior joint capsule

40.         Which is the most important muscle to produce upwards rotation of the scapula

a➤        Serratus anterior                                                                          

b.            Trapezius

c.            Levator scapulae

d.            Deltoid

41.         Which muscle around the hip is analogous to deltoid

a➤        Gluteus maximus                                                                          

b.            Gluteus minimus

c.            Gluteus medius

d.            Iliopsoas

42.         Apart from hip abductors which other muscles in the hip joint contribute to stability in bilateral stance

a➤        Extensors                                                                                        

b.            Adductors

c.            Rotators

d.            Flexors

43.         For a person who weighs 60 kg how much weight comes on midstance on the stance limb

a➤        40 kg                                                                                 

b.            50 kg

c.            30 kg

d.            55 kg

44.         Joint reaction force can be reduced to a maximum in case of hip joint pathology

a➤        If the patients leans to the affected side                                

b.            If the patient leans to the unaffected side

c.            If the patient carries a walking stick on the same side of pathology

d.            If the patient carries a stick on the opposite side

45.         The chances  of neck of femur fracture is more in

a➤        Coxa valga                                                                                      

b.            Coxa vara

c.            Femoral anteversion

d.            Femoral retroversion

46.         Compressive forces in normal walking on knee joint is 

a➤        2 – 3 times body weight                                                             

b.            Same as body weight

c.            4 – 5 times body weight

d.            None of the above

47.         50 of genu varum increases the compressive force on medial meniscus to 

a➤        25 %                                                                                  

b.            50 %

c.            75 %

d.            10 %

48.         Extensor retinaculum in the knee joint

a➤        A part of capsule                                                                           

b.            A part of extensor mechanism

c.            A part of quadriceps tendon

d.            None

49.         Which structure contribute to abnormal lateral force on patella

a➤        TFL                                                                                                    

b.            IT Band

c.            LCL

d.            None of the above

50.         In a flexed knee rotation in either direction stretches which structure

a➤        PCL                                                                                                   

b.            ACL

c.            MCL

d.            LCL

51.         Which knee joint ligament helps in locking

a➤        ACL                                                                                    

b.            PCL

c.            LCL

d.            Posterior capsule

52.         During knee extension in weight bearing position ______________ continues to move till the end of extension

a➤        Lateral condyle of femur                                                            

b.            Medial condyle of femur

c.            Head of the femur

d.            Condyles of tibia

53.         The axis of rotation lies in ______________ during locking of knee

a➤        Medial condyle                                                              

b.            Intercondylar region

c.            Lateral condyle

d.            None of the above

54.         The role of gastrocnemius at knee is

a➤        Static stabilizer                                                              

b.            Mobilizer for flexion

c.            Dynamic stabilizer

d.            Synergistic for knee flexion

55.         Which one of the muscle is not included in pes anserinus

a➤        Gracilis                                                                                            

b.            Semimembranosus

c.            Semi tendinosus

d.            Sartorius

56.         Which two muscles act to prevent entrapment of menisci during knee motion

a➤        Semitendinosus & popliteus                                       

b.            Semimembranosus & popliteus

c.            Sartoris & popliteus

d.            Gastrocnemius & popliteus

57.         The resultant pull of quadriceps femoris in frontal plane is

a➤        70 to 100 medially                                                                       

b.            150 to 200 laterally

c.            100 to 150 medially

d.            150 to 200 laterally

58.         At which knee flexion angle the moment arm is maximum

a➤        450                                                                                                   

b.            600

c.            900

d.            300

59.         Force production capacity due to loss of patella is most evident at

a➤        Closed kinematic chain last stage of knee extension

b.            Open kinematic last stage of knee extension

c.            Closed kinematic last stage of knee extension with resistance

d.            Open kinematic last stage extension with resistance

60.         Patellofemoral joint reaction force is maximum at

a➤        Knee extension force                                                    

b.            150 knee flexion

c.            600 knee flexion

d.            1000 knee flexion

61.         In squatting the JRF in patellofemoral joint may reach

a➤        10 times of body weight                                                             

b.            8 times of body weight

c.            5 times of body weight

d.            2 times of body weight

62.         An increased Q angle depicts

a➤        Excessive medial force                                                 

b.            Excessive lateral force

c.            Excessive quadriceps force

d.            All of the three

63.         Which is the commonest ligament injury in ankle

a➤        Calcaneo fibular                                                                            

b.            Anterior talofibular

c.            Posterior talofibular

d.            LCL

64.         The joint which is able to withstand the most compressive force

a➤        Facet joint                                                                                      

b.            Hip joint

c.            Knee joint

d.            Ankle joint

65.         The primary contributor to the resistance to passive stretching is

a➤        Cross bridges of myosin filament                                             

b.            Titin

c.            Thixotrophy of muscle

d.            Stiffness of tendon

66.         During forward reach _______ use lumbar spine movement earlier.

a➤        Males                                                                                

b.            Females

c.            Children

d.            Male & female equal

67.         When the knee is flexed the pelvis tilts anteriorly, lumbar extension increases at 800 of knee flexion and knee can be flexed up to 1350.  But if the pelvis is stabilized the knee flexion stops at 900. What may be the reason?

a➤        Normal rectus femoris length                                    

b.            Short rectus femoris

c.            Stiff and short rectus femoris

d.            Stiff but not short rectus femoris

68.         For runners a reduction of impact peak load can be achieved  by

a➤        Forefoot striking 

b.            Using suitable running shoe.

c.            Reducing weight

d.            b and c

e.            All of the above.

69.         Which is not a fault in genu recurvatum?

a➤        Bowing of tibia & fibula on sagital plane                                

b.            Displacement of femur anterior to the tibia

c.            Inferior position of patella

d.            Weakening of posterior cruciate ligament

70.         Which is not included in kinesiopathology of patello-femoral dysfunction

a➤        Insufficient gluteus medius                                                        

b.            Insufficient performance of vastus medialis

c.            Insufficient performance of iliopsoas

d.            Insufficient performance of gluteus maximus

71.         There may be a rotation of the lumbar spine when the paraspinal side to side difference is greater than

a➤        1”                                                                                                      

b.            1.5”

c.            2”

d.            0.5”

72.         When the spine becomes flat there is increased pressure on the 

 a➤    Facets                                                                                  

b.     Ligaments

c.      Disc

d.     Body

73.         Low back pain patient which muscle is an important contributor to the symptoms

a➤        Erector spine                                                                  

b.            Iliopsoas

c.            Obliques

d.            Hip extensors

74.         Which is not a major cause of low back pain

a➤        Abdominals not controlling rotation between spine and pelvis

b.            Abdominals not preventing anterior pelvic tilt

c.            Abdominals not supporting isometrically the trunk

d.            Abdominals not supporting the trunk with an eccentric contraction

75.         A subtalar pronation will

a➤        Increase the q angle                                                                    

b.            Decrease the q angle

c.            Q angle will be unchanged

d.            None

76.         Which is not a cause of low back pain

a➤        Abdominals not controlling rotation between spine and pelvis.

b.            Abdominals not preventing anterior pelvic tilt.                                   

c.            Abdominals not supporting isometrically the trunk.

d.            Abdominals not supporting the trunk with an eccentric contraction.

77.         Which muscle is the little helper of latissimus dorsi?

a➤        Teris minor                                                                      

b.            Teres major

c.            Posterior deltoid

d.            Subscapularis

78.         Second class lever will always have a lever arm 

a➤        Equal to  1

b.            More than 1

c.            Less than 1                         

d.            More than 2

79.         In which accessory movement multiple points along one articular surface contact multiple points on another articular surface?

a➤        Slide

b.            Rotation                              

c.            Spin

d.            Roll

80.         In which condition muscle force production is more?

a➤        Less velocity middle range

b.            More velocity middle range          

c.            Less velocity outer range

d.            More velocity inner range

81.         Following tissue stabilize Gleno humeral joint except

Coraco humeral ligament

Superior capsule of the glenohumeral joint 

Biceps brachi

Rotator Cuff

82.         Structure which may get impinged in impingement syndrome are the                        following except

a➤        Subacromial bursa

b.            Superior capsule of glenohumeral joint                   

c.            Long head of  biceps

d.            Conoid ligament

83.         The arthrokinematics of shoulder flexion is

a➤        Roll and slide along joints longitudinal diameter

b.            Roll and slide along transverse diameter                               

c.            Spin movement of articular surface

d.            A roll of the articulating surface

84.         During complete shoulder abduction the clavicular movement is

a➤        Elevation and anterior rotation

b.            Elevation and posterior rotation                               

c.            Depression and posterior rotation

d.            Depression and posterior rotation

85.         In pulled elbow syndrome there is dislocation of

a➤        Radio-humeral joint

b.            Radio-ulnar joint                              

c.            Humero-ulnar joint

d.            All of the above

86.         Which muscle has the most efficient working capacity among elbow flexors

a➤        Biceps brachi

b.            Brachialis                                           

c.            Brachioradialis

d.            Almost same work done by all the muscles

87.         In triceps paralysis which shoulder muscle can substitute for it

a➤        Ant deltoid

b.            Post deltoid                                       

c.            Supraspinatus

d.            Short head of biceps brachi

88.         Kienbock disease affects

a➤        Scaphoid

b.            Lunate                                 

c.            Trapezium

d.            Trapezoid

89.         Which one among the following causes abnormal sitting

a➤        Knees in slightly higher horizontal plane than the hips

b.            Sitting as back as possible supporting the back.                   

c.            Shoulder in line with lumber spine

d.            Foot supported on floor

90.         The structure which gives restraint in the maximum directions is

a➤     LCL                                                                                                                      

b.     ACL

c.     MCL

d.     PCL

91.         While standing from sitting position pushing the hands on the arm rest

a➤        Creates force in the direction of quadriceps force                              

b.            Reaction force is in opposite direction of quadriceps

c.            Reaction force in the direction of quadriceps

d.            Creates force to increase ankle fixation

92.         Injury rate is higher in which of the following exercise training

a➤        Concentric                                                                                                     

b.            Eccentric

c.            Plyometric

d.            In all of the above

93.         The limitations of EMG is

a➤        Can not quantify muscle strength                                                                          

b.            Satisfactory dynamic recording different

c.            Indication of muscle activity

d.            a and b

94.         Rectification in EMG means

a➤        Filtering out high frequency segment                                     

b.            Summing over time

c.            Taking absolute values of 

d.            All of the above

95.         Tendons fail at an

a➤        15 % increase in length                                                              

b.            8 % increase in length

c.            12 % increase in length

d.            4 % increase in length

96.         Centre of pressure means

a➤        Centre of gravity of foot                                                                            

b.            Centre of gravity of the body

c.            Point of application of resultant grf

d.            None of the above

97.         The moment imposed on any body segment mostly depend upon

a➤        Moment created by gravity                                                                      

b.            Moment created by grf

c.            Acceleration of the centre of gravity

d.            b and c

98.         When a person climbs stairs GRF moves upward and forward.  The work done is

a➤        Force X upward distance                                                                           

b.            Force X upward distance + force X horizontal distance

c.            Force (Upward + horizontal distance)

d.            None of the above

99.         The sequence of motor unit recruitment is predetermined at

a➤       Brainstem level                                                                             

b.       Basal ganglia level 

c.       Cerebral level

d.       Spinal level

100.       The force frequency relationship between tonic muscles is

a➤        Linear                                                                                               

b.            Ramp & plateau

c.            Curvilinear

d.            None of the above

101.       The capability of a motor unit exerting force is measured from

a➤        The maximum twitch force                                                                       

b.            Peak force of fused tetanus

c.            Both a and b

d.            Fused tetanus

102.       Which motor units have greatest innervations and largest muscle fibres

a➤        Slow contracting                                                                                          

b.            Fatigue resistance

c.            Fast to fatigue

d.            Both b and c

103.       Resting membrane potential depolarizes within

a➤        21 days                                                                                                           

b.            2 days

c.            2 hours

d.            10 days

104.       EMG can be quantified by measuring the amplitude of 

a➤        Rectified EMG                                                                                

b.            Integrated EMG

c.            Filtered EMG

d.            None of the above

105.       The magnitude of EMG is related to

a➤        Concentric contraction                                                                             

b.            Eccentric contraction

c.            Isometric contraction

d.            All the three

106.       Effective lubrication of articular surfaces requires

a➤        Intermittent compression & distribution                                              

b.            Adequate immobilization

c.            Congruent articular surface

d.            a and c

107.       Hyaline cartilages are found in

a➤        IVD                                                                                                                   

b.            Ears

c.            Epiglottis

d.            Joints

108.       Instability occurs at which degree sprain?

a➤        1 degree                                                                                                         

b.            2 degree

c.            3 degree

d.            2 & 3 degree

109.       How many positions of joint equilibrium does stable joint have for functional loading

a➤        1                                                                                                                       

b.            2

c.            3

d.            more than 3

110.       Clinically change in stiffness of ligaments is detectable when there is rupture of 

a➤        Minimum fibres                                                                                           

b.            10 % fibres

c.            Vast majority of fibres

d.            Half of fibres

111.       The density of bone is

a➤        % of mineralized tissue                                                              

b.            % of non mineralized tissue

c.            Mineralized tissue/total bone tissue volume

d.            Non mineralized tissue/total bone tissue volume

112.       Which one of the following may cause abnormal sitting

a➤        Shoulder in line with lumbar spine                                                         

b.            Knees should be slightly higher horizontal plane than the hips

c.            Should sit as back as possible supporting the back

d.            Foot supported on floor

113.       In forward bending which is considered an impairment

a➤        A final lumbar flexion of 250 to 300                                        

b.            Lumbar flexion greater than 50 % of its total range

c.            A final lumbar flexion less than 300

d.            Lumbar flexion lesser than 50 % of its total range

114.       While returning from trunk bending to standing posture which movement pattern is correct

a➤        Lumbar extension followed by hip extension                       

b.            Lumbar extension followed by hip and spine extension

c.            Hip extension followed by spine extension

d.            Hip extension followed by hip & spine extension

115.       Which may not be cause of disc injury

a➤        Sitting at a desk rich for various office tools                          

b.            Golf

c.            Squash

d.            Tennis

116.       The most important action of multifactor is

a➤        Creating extension torque during lumbar extension           

b.            Controlling anterior shear while forward bending

c.            Counteracting abdominals during rotation

d.            Exerting compressive force on lumbar spine

117.       Obesity with large abdomen & buttock may be associated with

a➤      Lumbar flexion syndrome                                                                           

b      Lumbar flexion rotation syndrome

c      Lumbar extension syndrome

d      Lumbar extension & rotation syndrome

118.       In hip joint osteoarthritis the hypo mobility is particularly for

a➤        Extension                                                                                                       

b.            Flexion

c.            Abduction

d.            Rotation

119.       If the scapula is positioned more towards the c7 then there is

a➤        Shortness of trapezius                                                                 

b.            Shortness of trapezius + levator scapulae & rhomboids

c.            Shortness of rhomboids & levator scapulae

d.            Shortness of trapezius & levator scapulae

120.       The vertebral border of scapula is _____________ inches away from midline

a➤        2”                                                                                                                     

b.            3”

c.            3.5”

d.            2.5”

121.       At completion of flexion vertebral border of scapula should be rotated

a➤        30 degrees                                                                                                     

b.            45 degrees

c.            50 degrees

d.            60 degrees

122.       Which is the key force couple in the scapular motion

a➤        Trapezius deltoid                                                                                         

b.            Deltoid serratus anterior

c.            Trapezius & serratus anterior

d.            Deltoid and rotator cuff 

123.       In zigzag deformity of the hand there is a gradual increase of moment arm of

__________ muscle increases

a➤        FPL                                                                                                                   

b.            EPL

c.            APL

d.            FDS

124.       Which muscle does not use pulley to define its moment arm in hand

a➤        FCR                                                                                                                  

b.            Extensors of wrist

c.            FCU

d.            a and b

125.       Which muscle is the key extensor of the wrist because of its force production

a➤        ECRL

b.            ECRB                                                   

c.            ECU

d.            ED

126.       Which muscle may not be an extensor of wrist when the forearm is pronated

a➤     ECRL

b.     Extensor digitorum                                                              

c.     ECRB

d,     ECU

127.       Metacarpophalangeal joints of finger has __________ degrees of freedom

a➤        1 degree                                                                           

b.            2 degree

c.            3 degree

d.            More than 3

128.       In functional position of hand which muscle length is kept at optimal length

a➤        Wrist extensor

b.            Wrist flexor

c.            Finger extensor                                                                             

d.            Finger flexors

129.       For meniscus injury there should be

a➤        Shear of compressed knee

b.            Torsion of compressed knee                                      

c.            Shear and torsion of knee

d.            Torsion of extended knee

130.       Inversion eversion component is more in

a➤        Ankle joint

b.            Mild tarsal joint                                                                             

c.            Subtalar joint

d.            None of the above

131.       Stance phase is ___________ % of gait cycle

a➤        40 %                                                                   

b.            50 %

c.            60 %

d.            70 %

132.       The most energy efficient gait is

a➤        Walking on usual walking habit                 

b.            Walking with a slower speed

c.            With brisk walking

d.            None of the above

133.       Shin splint results

a➤        Due to shortening of tibialis posterior

b.            Cavus medial longitudinal arch

c.            Loading phase is more demanding in sports

d.            All of the above.

134.       The inability to control pronation by __________________ results in tendonitis.

a➤        Peroneus longus.

b.            Peroneus brevis

c.            Peroneus tertius.

d.            All of the above.

135.       What type of exercises are best for improving bone strength.

a➤ High impact exercises which generate GRF greater than twice body weight

b.High impact exercise which generates GRF greater than body weight

c. Low impact high repetition exercise

d.Low impact long duration exercise.

136.       Larger and possibly stronger bone is possible

a➤        Exercising in adult hood.

b.            Exercising in child hood.

c.            Exercising after growth cease.

d.            Remaining physically active in childhood and adulthood

Reference P. P. Mohanty

1. c41. b 81. c121. d 
2. b42. b 82. d122. c 
3. b 43. b 83. c123. a 
4. c44. d 84. b124. c
5. d 45. b 85. b125. b
6. a 46. a 86. b126. d
7. a 47. b 87. a127. b
8. a 48. a 88. b128. d
9. b 49. b 89. a129. b
10. b 50. b90. c130. c
11. a51. b 91. c131. c
12. c52. b 92. c132. c
13. b 53. c 93. d133. d
14. c 54. c94. c134. a
15. b 55. a95. b135. a
16. c 56. b96. c136. b
17. c 57. a 97. b 
18. a 58. b98. a 
19. c 59. d99. d  
20. a 60. d 100. b  
21. b 61. b 101. b  
22. c 62. b 102. c  
23. a 63. b 103. c  
24. c 64. d104. b  
25. d 65. b 105. c  
26. b 66. a 106. d  
27. b 67. d107. d  
28. b 68. e108. c  
29. b 69. d 109. a  
30. c 70. d110. c  
31. b 71. d 111. c  
32. b 72. c112. b  
33. a 73. b113. c  
34. c 74. d114. d  
35. a 75. a 115. d  
36. a 76. d116. b  
37. d 77. b117. c  
38. b 78. b118. b  
39. d 79. d 119. b  
40. b 80. a120. b  
Categories:
Dr .Lalit Choudhary
Hii everyone, I'm Dr Lalit Choudhary PT. Born and brought up in delhi. Practicing as a professional PHYSIOTHERAPIST. As a therapist I love to interact with others and and get myself updated regarding all the social issues which are leading my countrymen to distress themselves. Yes, I agree that Iam a workaholic but my work gives me immense pleasure but there are sometimes when I feel stressed up so to relax myself I travel to new places, meet new people and try to adopt their culture. Most of the time I like to travel hills as it helps me to relax and enjoy our nature beauty. For being a good therapist and to deal with all the difficulties I always prefer to be good listener and have good patience that is what my strength is. I also work as a social worker and the Founder of thesocialphysiofitnessclub and PHYSIO FIT INDIA. In last I just want to say that " I believe that physical therapy is not just a therapy but actually a remedy which not only make you physically fit but also adds happiness, joy and more days to your life." So don't just sit and thought now it's time to stand and work on yourself.

2 thoughts on “120+ BIO-MECHANICS MCQs Physiotherapy MCQS MPT Preparation”

Leave a Reply

Your email address will not be published.